top of page
Yogavecka_Ahus_AnnSvardfelt_26.jpg

Yogalärling
– så funkar det

När du går ett lärlingsprogram hos Ann Svärdfelt får du chansen att utvecklas under lång tid. Men hur är det att delta? Några lärlingar delar med sig av sina upplevelser.

sicilien__DSC4270.jpg
Karin_sicilien__DSC3854_edited.jpg

Karin Andersson

Att delta i lärlingsprogrammet handlar verkligen om djupinlärning. Jag har kunnat följa Ann under lång tid: observerat, lyssnat och provat på. När jag sen använder insikterna i min egen undervisning, och ser hur de landar hos mina elever – då förstår jag på riktigt. Det är lärdomar för livet.

Ann har alltid mött mig där jag är: både kunskapsmässigt och sett till hur mycket tid jag för tillfället kan lägga. När jag har tid är hon tillgänglig, om jag har mycket annat låter hon mig vara. Men efter ett tag följer hon upp och undrar: hur går det? Hon har en fin känsla för vad jag behöver för att utvecklas, både i min egen yogapraktik och som lärare. 

Karin gick lärlingsprogrammet 2019-2021 och driver idag Ashtanga Yoga Shala Huaröd i Skåne. 

MariaNilsson_Sicilien__DSC3744_edited.jpg

Maria Nilsson

När jag började yoga för Ann fick hon mig att våga helt nya saker – jag kände sådan tillit. Jag ville lära mer och även hjälpa andra att må bra genom yoga, så lärlingsprogrammet kändes rätt.

Att själv undervisa var omtumlande i början, men det är tydligt att man lär sig bra genom att lära andra. Yoga behöver sätta sig i kroppen och sinnet, och Ann är duktig på att visa hur jag tar mig an saker lite i taget. Jag kan ställa alla möjliga konstiga frågor och hon hjälper mig på ett väldigt fint sätt.

Jag har faktiskt glädje av det jag lärt mig även i vardagen – har blivit bättre på att stå upp för mig själv genom yogan och lärlingsprogrammet.

 

Maria går lärlingsprogrammet steg 3. Hon undervisar på Åhus Träningscenter och Ashtanga Yoga Shala Huaröd, samt på sin "vanliga" arbetsplats.

Ahus_Yoga_230628-Pierre_Ekman_182_lo_edited.png
sicilien__DSC3918_1000px.jpg
Johannes_Mysore-Malmo-Yoga.jpg

Johannes Lundgren 

Som lärare har Ann en förmåga att stötta och utmana mig på precis de områden där jag behövde bli utmanad. Alla individer behöver hanteras med olika vantar, och hon har ett direkt och konkret sätt som hjälpt mig väldigt mycket i min utveckling.

Yogaintresset har funnits sen jag var liten, en nyfikenhet på filosofi och esoteriska skolor från väst och öst. Jag hade letat efter någon som kunde lära mig ställningarna. 

 

På den tiden drev Ann en väldigt fin shala i Malmö och efter att ha praktiserat ett tag för henne började jag som lärling 2015. Jag följde med nästan varje dag på hennes klasser, började undervisa själv och lärde mig otroligt mycket. Om yoga, så klart, men det blev också omvälvande på ett personligt plan. 

Ashtangayogan är ett kraftfullt verktyg, det kan börja med det fysiska men så småningom sipprar det ner till andra nivåer av ens varelse. Med Anns hjälp har jag kunnat förändra mitt liv i en riktning så att jag idag är närmare där jag vill vara.

 

Johannes gick lärlingsprogrammet 2015-2018. Han driver idag shalan Mysore Malmö.

IMG_5382.jpeg
Yoga with a silverlining - i Kalmar och Göteborg
Linda Voltaire och Linda Eriksson - "Ann möter oss precis där vi är"

Linda och Linda kommer från helt olika bakgrunder i livet, men de upplever att Ann hela tiden har mött dem individuellt och precis där de befinner sig. Både i praktiken på mattan men också i livet med yogafilosofin som ledstjärna. 

"Lärlingsprogrammet har gett oss möjlighet att utvecklas som lärare över tid genom att lära oss möta våra elever och utvecklas tillsammans med dem. 

Vi är fortfarande elever och fortsätter att lära oss av Ann -ven om vi båda två har genomgått Lärlingsprogrammets alla 3 steg. Det är något av det vi uppskattar mest. Vi har alltid kvar vår lärare som vi kan vända oss till med frågor och som vi även har glädjen att få arbeta tillsammans med idag.

Ashtangayogan har för oss gett oss närvaron i livet; att istället för att överleva livet faktiskt leva det! Genom praktiken på mattan, meditationen och filosofin, får vi lära oss att kontrollera vårt sinne och ta oss tillbaka hem till oss själva.

Idag följer vi våra hjärtan och är otroligt tacksamma över att få arbeta med det vi verkligen brinner för - att sprida yoga till fler på ett tryggt och säkert sätt med en lång tradition som bas."

Sara Jane säger:
Mötet med yogan blev långt större än jag någonsin kunnat föreställa mig.

Genom Anns guidning har jag fått utvecklas och uppmuntras till att gå min väg i min takt. Under programmet öppnade Ann dörrar som ledde mig till att börja förstå hur våra fysiska kroppar och det inre livet är djupt sammanlänkat.
Ann har påmint mig om att lyssna inåt och lita på min förmåga. Hon har gett tydliga direktiv när det behövts och hjälpt mig förstå hur enkla saker och ting är om vi inte krånglar till det med en massa tankar.
Jag har också lärt mig att yogan är för alla kroppar och hur jag kan möta och guida människor med olika fysiska förutsättningar. Jag upplever att Ann förmedlar vad yoga är på ett väldigt lättillgängligt sätt.
Jag gick lärlingsprogrammet mellan 2013-2015 och sedan dess har jag och Ann varit i mer eller mindre kontakt under olika perioder.
När jag har behövt har hon funnits där.
För yogaresan som påbörjas under lärlingsprogrammet fortsätter att vara en del av livet.
2023 startade vi upp lärlingsprogrammet i Värmland och nu har jag den stora glädjen att följa nya lärlingar här.
IMG_6220.jpg
bottom of page