top of page

Vill du utbilda dig till yogalärare?

Att gå ett lärlingsprogram med Ann är ett fantastiskt sätt att utbilda sig till yogalärare på. Ni följs åt under lång tid och du får hjälp att utvecklas både i din egen praktik och som lärare. 

AnnSvardfelt_1S0A3279.jpg
AnnSvardfelt_1S0A3228.jpg
AnnSvardfelt_1S0A3496.jpg
Ahus_Yoga_230628-Pierre_Ekman_11_lo.jpg
AnnSvardfelt_1S0A4191.jpg

Fördjupa dig inom yoga – i praktik, filosofi och pedagogik

Ann erbjuder lärlingsprogram i tre steg där hela utbildningen tar 2-3 år. Undervisningen är individuellt utformad och riktar sig till dig som har egna elever. Genom lärlingsprogrammet får du både hjälp att fördjupa din egen praktik, och du får verktygen som gör att du enklare kan förmedla kunskap till dina elever. Längs hela resan är Ann din personliga mentor och yogalärare som hjälper dig att:

  • Utveckla din egen praktik

  • Lära dig verktygen för att möta dina elever

  • Yogans anatomi – hur du undviker skador genom att stärka ditt energisystem

  • Utforska hur yogans filosofi kan stötta personlig utveckling

  • Yogastudion – så bygger du ett hållbart företagande kring yoga

Ett till tre steg i valfri takt

Lärlingsprogrammet är indelat i tre steg. Alla tre innehåller i sin tur tre delar: yogapraktik, teori/filosofi och undervisandet. Du behöver inte gå alla steg utan väljer själv hur långt du vill ta din yogaresa och i vilken takt du vill ta dig an undervisningen. Du kan också kliva av programmet om du skulle känna att det inte längre passar dig. 

AnnS_RetreatAhus2023_2.jpg

Steg 1

Under steg 1 lär du dig ställningar som passar att undervisa om du har elever som kommer cirka en gång i veckan och som söker yoga mest för dess avstressande effekt. Det är grundläggande ställningar i första serien som hjälper till att avlasta exempelvis problem med ryggen och matsmältningen samt få bättre sömn och energi. Vi börjar också våra studier i yogans filosofi.

Steg 2

Steg 2 går vidare och du lär dig undervisa ställningar fram till Janusirsasana. För att ta sig an balansställningarna i slutet av stående serien behöver dina elever ha kommit lite längre på sin yogaresa och de ska gärna praktisera mer än en gång per vecka. En stor del i Steg 2 är vidare fördjupning i yogans filosofi, vi ser hur dess visdomar kan stödja oss dels i vår undervisning men också i det dagliga livet. 

Steg 3

I Steg 3 får du nycklarna att undervisa fram till Navasana. Det är ställningar som passar erfarna yogis som övar regelbundet. Från att i de första två stegen ha fokuserat på hur du ger muntliga instruktioner till dina elever tittar vi nu också närmare på justeringar. Du får också råd och stöttning kring uppbyggnaden av din yogastudio. Under steg 3 ramlar många insikter på plats efter ytterligare fördjupning i yogans filosofi.

En trygg väg mot att bli yogalärare

Ann har under lång tid utbildat yogalärare med ett lärlingsbaserat upplägg. Idag har några av hennes lärlingar i sin tur börjat undervisa egna lärlingar. På det sättet följer lärlingsprogrammet Parampara, en flertusenårig princip inom yoga. Ordet är sanskrit och beskriver vikten av att tillhöra en tradition; en kedja av kunskap som sträcker sig ända tillbaka till den ursprungliga källan. Anns egen lärare är Sharath Guruji Jois, dotterson och elev till Sri K Pattabhi Jois, som grundade Ashtangayoga-traditionen i Mysore och som i sin tur hade sin mästare.

Under ett lärlingsprogram med Ann får du chansen att utvecklas under lång tid med en trygg ledsagare. Ni lär känna varandras energier och du får handledning utifrån dina unika förutsättningar. Ashtangayogan är basen, med hjälp av den lotsar Ann dig genom de olika hinder som du möter under din yogaresa. Du får också verktyg för att möta dina elever där de befinner sig, fysiskt och mentalt. 

DET HANDLAR VERKLIGEN OM DJUPINLÄRNING

Läs lärlingarnas berättelser om lärlingsprogrammet

UTVECKLAS TILLSAMMANS

En fördel med lärlingsprogrammet är att du inte lämnas ensam på din yogaresa efter en avslutad kurs. Det finns gott om tid att diskutera de frågor som uppstår när du möter elever eller när du själv praktiserar.

Innan du börjar din resa mot att bli yogalärare

En sak är viktigare än allt annat innan du börjar ett lärlingsprogram i yoga: När du väljer lärare ska det vara en person du känner att du kan lära dig något av. Det är många saker att gå igenom under en yogaresa så tillit är A och O. 

Om du är intresserad av lärlingsprogrammet är du välkommen att höra av dig till Ann. Under några samtal får du berätta vad du vill med utbildningen och hur mycket tid du kan lägga på den. För att gå programmet ska du bedriva undervisning och samtalen handlar till del om att se var i den utvecklingsresan Anns erfarenheter kommer in. Om du själv utbildar yogalärare kan Ann fungera som mentor till både dig och dina adepter. Sist men inte minst handlar samtalen om att ni lär känna varandra och hittar ett ömsesidigt förtroende.

Genom åren har jag lärt upp många yogalärare och flera driver sina egna studios nu. Ett antal har blivit inspirerade att åka till Mysore och många har blivit nära vänner. Tacksamheten är enorm! Så klart har också mitt sätt att guida utvecklats under dessa år. Lärlingsprogrammet har vuxit både erfarenhetsmässigt och innehållsmässigt allt eftersom jag själv har utvecklats.
~ Ann Svärdfelt

bottom of page